środa, 29 lipca 2015

SELER jako ALERGEN



Korzeń selera jest bardzo alergizujący – nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla atopików (atopowe zapalenie skóry) i osób z problemami oddechowymi. Zazwyczaj osoby uczulone na seler są równocześnie uczulone na marchew i koper, jednak seler alergizuje dużo częściej.


Seler może wywoływać różnorodne objawy kliniczne


- rumień
- pokrzywka
- obrzęk Quinckego
- astma
- nieżyt nosa
- alergozy pokarmowe
Czasem pojawiają się słabe reakcje anafilaktyczne oraz obrzęk krtani. Objawy nadwrażliwości są zwykle krótkotrwałe.

Uwaga!
Seler należy do grupy alergenów pokarmowych, których spożycie przed wysiłkiem może spowodować reakcję anafilaktyczną

Co to jest wstrząs anafilaktyczny i jakie są przyczyny?


Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) jest to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (zwykle pokarm, lek lub użądlenie pszczoły czy osy).


Reakcje krzyżowe


Reakcja na seler występuje z alergią na pyłek bylicy, tworząc tzw. zespół byliczo-selerowy, może się zdarzyć także reakcja krzyżowa z pyłkiem brzozy – występują one zależnie od klimatu. W krajach zimniejszych (Skandynawia, północ Polski) najprawdopodobniej wystąpi reakcja na brzozę, z kolei w rejonach cieplejszych (południe Europy) uczuli nas pyłek bylicy.

Dobre strony selera

Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, pomaga w odkrztuszaniu flegmy i poprawia trawienie.


Gotowanie go poprawia sytuację tylko w niewielkim stopniu, gdyż substancje zawarte w selerze długo zachowują swoje pierwotne właściwości.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz